Toegevoegd!

Meteen naar de content

Het laatste nieuws

Gratis thuis bezorgd, óók vrijdag- & zaterdagochtend

Speciaal verzoek?

Rosé, het beste van de zomer!

Rosé

Rosé de zomerwijn,

Rosé is de wijn voor in de zomer in het park, terras of in de tuin. Veel zomerse drankjes en cocktails zijn trendgevoelig, ze komen en gaan. Maar de roséwijn daarentegen blijft populair tijdens de zomermaanden.

 

Je kunt er ’s zomers niet omheen, de roséwijn blijft een klassieker in wijnbars, restaurants en op zonnige terrassen maar zeker ook voor thuis. Op zich is dat geen verrassing. Rosé is een verfrissende alleskunner die, met name als het wat warmer is, een mooi alternatief kan zijn voor rode wijn. Maar hoe wordt een roséwijn eigenlijk gemaakt? Vaak wordt gedacht dat het simpelweg een mix is van rode en witte wijn. Maar het is minder simpel. Het mag zelfs niet eens op die manier gemaakt worden. Althans, niet als de term rosé op het label staat.

Rosé: zo wordt het gemaakt...

Je verwacht het misschien niet, maar rosé wordt gemaakt van dezelfde blauwe druiven als waar rode wijn van gemaakt wordt. Deze blauwe druiven hebben bijna altijd een licht, vaak zelfs kleurloos sap. De kleur van wijn komt dus ook niet van het sap van de druiven maar de rode kleurstoffen zitten in de schil van de druif en niet in het sap.

 

Om uit te leggen hoe roséwijnen gemaakt worden, moeten we eerst de productie van rode en witte wijn bekijken. Bij het maken van rode wijn wordt de schil van de druif samen met het druivensap gefermenteerd. Daarbij komt de kenmerkende kleur van rode wijn vrij. Voor witte wijn vindt er eerst een persing plaats waar de schillen van het sap gescheiden worden. Daarna volgt pas de fermentatie.

Het duurt een aantal weken voordat de kleur volledig door de druivenschillen wordt afgegeven. Wijnmakers maken hier slim gebruik van. Zodra het sap een licht rode tint heeft gekregen, wordt het geperst en overgebracht naar een andere tank om verder te fermenteren, zonder de schillen dus. Uiteindelijk wordt het gebotteld als roséwijn. Je zou dus kunnen zeggen dat roséwijnen eigenlijk gefermenteerde rode wijnen zijn, die minimaal contact met druivenschillen hebben gehad.

Onze prijswinnende rosé

Triennes Rosé Mediterranee, uitgeroepen tot de beste rosé onder de €15. Deze wijn van €13,50 heeft van wereldwijde wijnexpert deze mooie prijs ontvangen in 2020. Echt een aanrader, dat vinden wij persoonlijk ook! Shop het nu & geniet van een goed glas!

Kan rosé ook gemaakt worden door rode en witte wijn te mengen?

Dat kan zeker! Deze methode, waarbij een kleine hoeveelheid rode wijn wordt toegevoegd aan een vat witte wijn, bestaat. Zo worden roze gekleurde wijnen geproduceerd, maar de term rosé mag niet op het label staan. In Duitsland worden deze wijnen aangeduid als ‘Rotling’ wijnen. Bekende voorbeelden van deze blends zijn de Schillerwein uit Württemberg en de Rotgold uit Baden.

 

Elke wijn met de term rosé op het label is dus een echte roséwijn, en geen mix van rode en witte wijn. Er is echter een uitzondering. In het geval van een champagne mag de term rosé ook gebruikt worden als de wijn een mix is van rode en witte wijn. Er zijn heel wat rosé champagnes die worden gemaakt van de witte Chardonnay druif waaraan een beetje rode wijn wordt toegevoegd voor de kleur en een meer uitgesproken smaak.

 

Drink rosé op de juiste temperatuur.

Wist je trouwens dat je roséwijnen het beste op een temperatuur van 10-12°C kunt serveren? Bij deze temperatuur komt het fruitige karakter van de wijn het beste tot zijn recht. Als je een rosé te koud drinkt proef je minder fruit en meer zuur.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Écht ambachtelijk

Meer dan 1.500 lokale producten - minimum van €20 per order!

Gratis thuis bezorgd

Vanaf €90 bezorgen we gratis bij jou aan huis!

Duurzaam!

100% elektrisch uw verse producten thuis bezorgd

Gemak!

Vóór 16:00 besteld, morgen thuis bezorgd in uw gewenste tijdvak